Mardin Güverçinleri

Mardin Güvercini
Mardin Güvercini

Urfa’nın posta güvercinlerine karşı Mardin’in taklacı güvercinleri nam salmış. Her ne kadar Mardin’de insanların yarıdan fazlasının güvercin merakı olsa da, “güvercin” dendi mi bütün yolların tek bir adrese çıktığını fark etmemiz fazla uzun sürmedi:

Mardin’in Teker Mahallesi’nin 35 yıllık muhtarı Toparlı, aynı zamanda Mardin Güvercinleri Koruma ve YaÅŸatma DerneÄŸi BaÅŸkanı. 400’den fazla güvercini var.

Mardin Çarşı’da Toparlı ile buluÅŸtuktan sonra yine Çarşı’da bulunan muhtarlığın yolunu tuttuk. Toparlı’nın kümeslerinden sadece bir tanesinin bulunduÄŸu muhtarlığın damına çıktığımızda önümüzde Ulu Camii, arkamızda Zinciriye Medresesi manzarasıyla süslü, klasik Mardin kartpostallarının tam içindeymiÅŸiz gibi hissettik kendimizi. Ä°ÅŸte sohbetimiz bu keyifli manzara eÅŸliÄŸinde gerçekleÅŸti. 

Mardin Güvercinleri
Mardin Güvercinleri

Taklacı Mardin güvercini

Dış özelliği geniş ve uzun bir yapıya sahiptir göğüs yapısı diğer kuşlara oranla daha geniştir.uçuş özellği nerden geldiği belli olmaz uzun mesafeli ve seri çeker kanat sesi diğer kuşlara göre fazladır.

Başına Yani Fişeğine Asılırken Takla Atma Standardı

Taklacı Mardin güvercini başında takla vurarak ve takla arası mesafe koyarak dikey olarak yükselebilen bir güvercin ırkı olduğunu biliyoruz. Taklacı Mardin güvercini başında ne kadar takla vurması (çevirmesi) lazım gelir veya bu işin standardı ne olmalı diye düşündüğümüzde:

Taklacı Mardin güvercini başında takla vurarak ve takla arası mesafe koyarak dikey olarak yükselebilen bir güvercin ırkı olduğunu biliyoruz. Taklacı Mardin güvercini başında ne kadar takla vurması (çevirmesi)lazım gelir veya bu işin standardı ne olmalı diye düşündüğümüzde: konuyu enine boyuna araştırdık ve yetiştiriciler arasında farklı görüşler ortaya çıktı. Bu farklı görüşler yıllardan beridir güvercin sever camiasında tartışılan bir konudur. Bu konudaki farklı düşünen bir kesim güvercin yetiştiricimiz, güvercinin başında bol takla atmasını dile getirmektedir. Elbette ki görevini bu manada layıkıyla yerine getirebilen güvercin bizimde tercihimizdir. Lakin yıllardan beridir nesilden nesile aktarılan bilgi ve deneyimlerin ışığında, başında bol takla atan ve takla arası mesafe koyabilen güvercin ister istemez çok uzun baş yapar. Çünkü güvercin taklasını vurdukça başını uzatacak dolayısıyla başında ne kadar çok takla atarsa o kadar çok uzun baş yapacak. Ama bizim Hayalci olmamamız gerekir. Realite ve bu ırkın gerçeği neyse onu yazmamız ve dile getirmemiz lazım.Başında bol takla atan yani yirmi takla veya otuz takla vurup başına asılan güvercin genelde, yani pratik yaşamda yaşayarak üzerimizde bıraktığı intibalar şu şekilde olmuştur.

1- Az baş yapar ve bu baş sayısı asla ve asla onu geçmez.
2- Üstelik yirmi otuz takla ile başına asılan güvercin; seri,mesafe koyarak ve karıştırmadan yani başında boğulmadan net ve dik çıkması ise olanaklı değildir.
3- Bu türden güvercinler yani çok uzun kaçan güvercin kümesine mutlaka ve mutlaka taklasız iner.

Tabiki biz bunu genel olarak söylüyoruz. Bunun istisnaları yok mudur? Elbette ki vardır. Ama bizim anlatmak istediğimiz bu güvercin ırkının genel yani ortak olan karakteridir. Dolayısıyla önemli olan genel anlamda bu güvercin ırkının ortalaması yani ağırlıklı olan yani nedir ne değildir. Bu ağırlıklı olan yani takla atma işinde kendi ırkının standardını oluşturabiliyor mu?. Bizim asıl üzerinde durmamız gereken konu budur. Bu işin standardı ne dir. Başında fişeğine asılırken takla atmasındaki alt limit ne olmalı üst limit nerde durmalı bunları güvercinin ırkını boşa çıkarmadan ortaya koymamız lazım. Bizde gözlem ve deneyimlerimizin yanında konuyu daha derine inerek enine boyuna araştırarak inceledik. Bu konuda yaşlı ve birikim sahibi yetiştiricilerle bire bir defalarca görüştük. Ve netice itibarıyla taklacı Mardin güvercini için başında kaç takla atarsa ırkındaki takla standardını yakalamış olur diye bir sonuca varmak istedik.

Bu konuda alt limit ve üst limit şeklinde bir ayırıma gitmek gerektiğini deneylerimizin ışığında öğrendik. Yoksa çok uç olan örnekleri ele alarak tespitler yapsaydık, bu güvercin ırkına haksızlık etmiş ve standardını da ortaya koyarken bir yanılgı içine düşmüş olacaktık. Öyleyse biz olaya alt limiti ortaya koyarak işe başlamak istiyorum. Güvercin başına asılırken zaten takla atmaması festival ve yarışmalarda fişeğinin/başının sayılmamasına neden olmaktadır. Bir takla atması ise yalnızca başın sayılmasına neden olurken başında birden fazla takla atma olayı gerçekleşmediğinden güvercin alt limiti de yakalamamış oluyor. Deneylerimiz ışığında taklacı Mardin güvercini için başına asılırken alt limiti için en az 4 takla, üst limiti içinde en çok 8 takla ile başını tamamlayabilen ve bu taklalar arasında gidip gelen taklacı güvercin,standardı yakalamış olur.

 

 

 

 

Paylaşım Butonları
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Tumblr0Share on Google+2Pin on Pinterest0
5.00 avg. rating (99% score) - 5 votes
3 Comments

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir