Mardin Kültür Sanat

 

Mardin Kültür Sanat
Mardin Kültür Sanat

Mardin Kültür Sanat

çeşitli ve farklı kültürleri bazen eşzamanlı olarak bir arada tutmayı başarmış, farklılıkları, inançları birer zenginlik olarak görmüş hatta muhteşem sentezini yaratmış, hoşgö- rünün şehri olmuştur. Çan seslerinin Ezan sesine kardeşçe karıştığı bir şehir. Son zamanlarda ülkemizle sınırlı kalmayan bir ilgiye layık görülen Mardin tarih ve kültür yapısı ile UNESCO’nun Dünya Mirası Kenti Listesine girmeye adaydır. 1961’den beri Sit alanı olarak belirlenen eski Mardin’de yeni yapılara izin verilmediğinden yeni şehir denilen ek bir şehir kurulmuştur.  

Mardin’de yeni şehirden eski Mardine gidildiğinde tarihe açılan sihirli bir yolculuk yaptığınızı düşüneceksiniz. Taş kemerli daracık sokaklarda yürüdüğünüzde binlerce yıl öncesinden insanların izlerini bulmakta zorlanmayacağınız muhteşem bir yolculuk. Ayrıca Mardin Venedik’ten sonra yapı dokusu bozulmamış ikinci şehirdir. Tarihi zenginliklerimizin korunması ve bu mirasın gelecek kuşaklara aktarılması adına yapılan çalışmalarda bu tarihi nitelikte 665 adet bina Bölge Müdürlüğü Siciline tescil edilmiştir. Kartal yuvası denilen ve 1600 m rakımlı Mardin’in dağlarında kurulan kaleden bakıldığında gündüzleri Suriye içlerine kadar gö- rülen geceleri ise eşsiz bir ışık cümbüşüne dönen ova birçok şarkıcıya ve şaire ilham kaynağı olmuştur.

Önce Mardin kent merkezi içindeki önemli noktaları, evleri, medreseleri, kiliseleri, daha sonra ilçeleri Deyrülzafaran Manastırı başta olmak üzere Dara, Midyat ve Hasankeyfi içine alan geniş bir alan gezilmeli. Dünya Süryaniliğinin merkezi olan Deyruzaferan, su sarnıçları ile Dara ve yine dünyadaki yaşayan arkeolojik birkaç şehirden biri olan Hasankeyfi de kattığınız zaman Mardin gezmeye doyulmaz bir şehir olarak karşımıza çıkar. En büyük ilçesi eski adı Dunaysır daha sonra Kosar 1931’den beri de Kızıltepe’dir. Bu büyük ilçede nüfus belediyenin yapmış oldugu çalışmalarda 250 bin olarak geçmektedir. Topraklarının %94 tarıma elverişli olan ne yazık ki tarımda istenilen noktada olmamasına rağmen son yıllarda pamuk üretimi bakımından sıçrama göstermiştir. GAP’ın ilçeye ulaşması durumunda uçsuz bucaksız ovanın verimli topraklarıyla tarımda ülkemize ciddi katkılar sunacaktır. Tarihi ipek yolu üzerinde kurulan şehir gereken ilgi gösterildiğinde önemli ticaret merkezlerinden biri olmak için gereken potansiyelini korumaktadır.

Paylaşım Butonları
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Tumblr0Share on Google+3Pin on Pinterest0
5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote
2 Comments

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir