Mardin’de Günlük Yaşam

 

 Mardin’de Günlük Yaşam
Mardin’de Günlük Yaşam

 

 

MARDİN’DE HAMAM KÜLTÜRÜ
Bakır kaplar, gümüş, bakır veya pirinçten yapılmış hamam tası ile tarak, lif, kese, sabun ve topuk taşı gibi hamam gereçlerinin içerisine konduğu, yine bakırdan yapılmış hamam kutusuna “kildeen” adı verilir. “Kildeen”, özene bezene nakışlarla süslenmiş hamam bohçası’nın içerisine konur. Kadınlar bu bohçayı, hamama giderken yanlarında götürdükleri küçük erkek çocuklarının sırtlarına bağlarlar.

EMİR HAMAMI
Hamamın şifalı suyu, Mardin kalesinin bulunduğu yerden doğal yolla çıkıp, 13. yüzyılda yapılan ve halen kullanılan su yolu ile hamama ulaşır. Hamam, muhteşem bir eski taş işçiliği örneğidir.
Kitabesi kayıp olsa da yapı, yaklaşık olarak 13. yüzyıla tarihlenir. Hamamın suyu, suyu yumuşattığı için badem kabukları ile ısıtılır. Emir Hamamı’na, çarşının ortasındaki dar bir giriş kapısından girilir. Erkek anneleri halen, evlilik çağına gelmiş kızları görmek için bu hamama gelirler.

MARDİN GÜVERCİNİ
Mardin de halkın çoğunluğunun güvercinlere olan düşkünlüğü nedeniyle özel cins güvercinler de yetiştirilmiştir. Yüz çeşitten fazla güvercin cinsi olduğu söylenir. Taklacı, paçalı ve daha bir çok ayırıcı özellikleri olan güvercin cinsleri yetiştirildiğinden “Mardin Güvercini” meşhurdur.

MARDİN SEMALARINDA UÇURTMALAR
Yazın akşam üstleri Mardin semalarında minarelerle yarışırcasına gökyüzüne yükselen ve kentin semalarını renklendiren uçurtmaların sayısı gün batarken kenti serinleten rüzgarla birlikte artar. Gökyüzüne her baktığınızda onlarca uçurtma görebilirsiniz. Mardin’de her yılın Haziran ayında En Güzel Uçurtma Yarışması düzenlenir.

SICAK YAZ GECELERİNDE TAHTTA UYUNUR…
Mardin’de yaz geceleri sıcak olur. Bu nedenle, yıldızların altında rahat bir uyku için evlerin damları veya avluları tercih edilir. Bu mekanlarda “taht” adı verilen; yerden yüksekliği bir metre civarında olan, yazın kurulan ve kışın kaldırılan, ailenin ihtiyacına göre farklı ölçülerde yapılan tahtların etrafı, beyaz patiskadan ıstere(cibinlik) ile çevrilir. Geçmişte dayanıklı ağaçlardan yapılan bu tahtlar, günümüzde metalden de yapılmaktadır.

Paylaşım Butonları
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Tumblr0Share on Google+0Pin on Pinterest0
5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote
2 Comments

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir